onsdag 21 november 2012

The walking dead: Volym 1 Tills döden skiljer oss åt

Få lär ha undgått hajpen runt serien The walking dead. Framförallt TV-serien, som nu är inne på sin tredje säsong, har med all rätt haft stora framgångar: genomarbetat, bra skådespelare och framförallt snygg skräck på TV med hög budget. Inget man som zombie-fantast normalt är bortskämd med.
   I kölvattnet av TV-seriens första säsong valde Apart förlag att börja ge ut serieförlagan till TV-serien på svenska. Volymnummer 1 Tills döden skiljer oss åt, är som namnet antyder den första delen i serien som nu har hunnit komma ut med fem volymnummer och ett sjätte är i antågande.
   För mig som sett TV-serien så långt som möjligt framstår The walking dead i serietidningsform, dvs. originalet, som något oerhört spännande. Helt plötsligt inser jag varför manusförfattarna till TV-serien gjort vissa val och framförallt varför just denna tecknade serie ligger till grund för en TV-serie.
   Grundstoryn är densamma: polisen Rick Grimes blir allvarligt skadad i en eldstrid. När han väl vaknar upp är sjukhuset han befinner sig i fullt av zombier. Rick kämpar sig ut och tar sig hem till sitt hus, bara för att upptäcka att hans familj inte finns kvar där han lämnade dem. Han ger sig därför av till Atlanta för att försöka hitta dem.
   Översättningen känns genomarbetad och jag reagerar endast på några ljud som kommer från de zombier Rick träffar på. Men det tror jag mer beror på min uppfattning av hur en zombie låter, än en miss av översättaren.
   Tack Apart förlag för ett lovvärt initiativ! Hoppas att detta projekt får leva vidare så att ni till slut är i kapp det amerikanska originalet.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar