torsdag 4 april 2013

Besvärjelser & Beskydd

I de flesta genrer finns det oskrivna regler som författaren bör hålla sig till om han/hon ska nå någon som helst framgång: huvudpersonen i en deckare ska gärna ha ett mörkt förflutet och leva lite småmiserabelt och hjälten i en sann fantasyberättelse ska vara obefläckad och knappt kunna stava till synd. Ibland händer det att författare vågar sig in i gråzonerna och kliver utanför dessa regler, vilket känns väldigt befriande. Detta medvetna regelbrott kan då å andra sidan bli sökt och lite fånigt, men ibland träffar det rätt. Jag anser att Besvärjelser & Beskydd av Maria Friedner är just en sådan bok. Friedner har skrivit en urban fantasy-roman med mängder av klassiska sagoväsen som lever i staden tillsammans med oss människor. Vi lever sida vid sida med älvor, féer och demoner utan att veta om det. 
   Temat är inte nytt, men det sätt Friedner tar sig ann temat känns fräscht och nytänkande. I Besvärjelser & Beskydd är nämligen en del sagoväsen lite korkade och rent utav plumpa. Några av dem svär så det osar och några dricker sprit. Det skulle lätt kunna slå över och bli "pilsner-film", men Friedner lyckas på det hela taget att balansera rakt genom hela romanen. 
   Vid två tillfällen störs jag av användningen av mobiltelefonappar. Att huvudpersonerna använder sig av appar känns nytt och uppdaterat, men vid två tillfällen känns användningen av dessa appar väldigt sökta och krystade. 
   Bortsett från detta hade jag en trevlig stund när jag läste Besvärjelser & Beskydd. Det skulle vara intressant om Friedner återvände till sitt något burleska sagouniversum i fler romaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar