söndag 17 juni 2012

Varma kroppar


R. bor på en flygplats utanför en större stad i Amerika. Han minns inte längre sitt riktiga namn och han minns inte heller hur eller när han blev förvandlad till en zombie. Dagarna spenderar han med att åka rulltrappor när elen fungerar och att tillsammans med sin vän M. då och då göra räder in till stan för att stilla sin hunger.
Varje gång en zombie äter är smaken av blod, kött och senor en tillfredställelse i sig, men ingenting går upp mot att äta offrens hjärna. Ty blott där finns tankar och upplevelser lagrade som zombien får tillgodogöra sig i och med själva ätandet. En mer eller mindre ljuvlig upplevelse beroende på människans minnen. 
En dag när R., M. och några andra zombier överfallit en grupp med människor som tagit skydd i en skyskrapa händer något som för evigt kommer att ändra R:s och senare även andras tillvaro. Efter att ha dödat en ung kvinnas pojkvän bestämmer sig R. för att skona den unga kvinnans liv. Tvärtemot sina drifter och begär kamouflerar han henne med sitt eget blod och för henne tillbaka till flygplatsen.
Till en början är R. väldigt osäker på varför han handlat på detta sätt, men sakta börjar han inse att den pojkvän han trodde han dödat inte riktigt är redo att släppa taget om denna värld. Hur rutten och zombiefylld den än må vara.
Isaac Marions Varma kroppar är häftig ur många aspekter. Inte minst för att Marion valt att berätta historien ur en zombies perspektiv. Dessutom väljer han att låta denna zombie bli kär i ett av sina presumtiva offer. Före denna bok en spännande twist som enbart kunde hittas i vampyrböcker. Men Marion räds inte. Tvärtom kastar han sig in i denna, till en början, enkla kärlekshistoria som utvecklar sig till något större som kanske till och med kan rädda mänskligheten. På vägen till bokens storslagna final hinner Marion även berätta en del om giftermål mellan zombier och vad man gör i en zombieskola. Inslag som känns helt relevanta i en värld befolkad av tänkande zombier. 
I beskrivningarna av dessa ceremonier och platser där barnen kan lära sig, påbörjar Marion också beskrivningen av den process som gör människor till zombier och om vilka starka minnen vi då bär med oss. Minnen som när oss, men också kan vara vägen tillbaka till något nytt.       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar