tisdag 25 februari 2014

Nyckeln

Nyckeln är den avslutande delen i Engelsfors-trilogin. 
   Jag har förut skrivit om både del ett: Cirkeln och del två: Eld.
   Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg har varit tydliga i sina signaler och berättat att detta verkligen är den avslutande boken i serien (trilogier har genom historien svällt ut till både fyra och fem böcker...). Det känns därför logiskt och skönt att de lämnar Engelsfors-scenen med stil och levererar en 813 sidor tjock avslutning.
   Det tog mig att tag att återknyta bekantskapen med Linnéa, Anna-Karin, Vanessa och alla de andra häxorna. 
   I del två av serien fick de bland annat kämpa mot anhängarna till den sekt-lika sammanslutningen Positiva Engelsfors.
   Till en början är allt normalt men ganska snart står det klart att apokalypsen närmar sig och de sju utvalda är de som ska stoppa den. Tre av de sju utvalda är dock döda vilket gör det svårt att fullborda cirkeln. Just precis när saker och ting börjar få rätsida dyker Rådet upp och hävdar att de har en egen Cirkel som ska stoppa apokalypsen. Och mitt i allt detta pågår fortfarande tjejernas liv med pojkvänner, flickvänner och skröpliga släktingar. 
   Lika rörigt som livet självt...
   Nyckeln är otroligt välskriven! Inte en enda gång hakar svenskläraren i mig upp sig på språket. Den är även ett utmärkt exempel på att det faktiskt går att blanda fiktion och verklighet utan att det känns corny. Till exempel känns Vanessas och Linnéas kärleksrelation i allra högsta grad levande. Och det i en bok där folk blir osynliga och skjuter eldbollar.
   Jag tar av min hatt och bugar djupt inför denna välskrivna och värdiga avslutning på Engelsfors-trilogin. Tack Mats och Sara!

2 kommentarer:

 1. Har dessa böcker i bokhyllan men de har inte blivit lästa ännu. Men första skall påbörjas ganska snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med att vänta med att läsa en serie tills dess att alla delar publicerats är ju att man verkligen kan tokfrossa i läsupplevelsen och läsa långa sjok utan att det tar slut. Man får ju dessutom en helt annan helhetsbild... Funderar starkt på att göra så med alla delar som finns på svenska i Game Of Thrones-serien...
   Stort grattis till att ha denna läsupplevelse framför sig! En mycket bra serie som alla bör läsa.

   Radera