måndag 24 september 2012

Den nya flickan


Den nya flickan av Kristian Fredén kom nyligen ut via LL-förlaget.
Romanen är Fredéns tredje. Han har tidigare gett ut novellsamlingen Ostkaka och Offret på Bonniers förlag.
Handlingen kretsar kring Sara, en ung tjej som nyligen förlorat sin bästa vän, utan att riktigt veta varför.
Trots den förlorade vännen härdar Sara ut och hoppas på att det ska bli bättre… och det blir det, fast kanske inte på det sätt som Sara trott. 
En dag börjar nämligen en ny tjej i klassen. Hon heter Ines och är från den lilla byn Överby. Ines är på många sätt precis så som Sara egentligen vill vara: hon struntar i vad andra tycker om henne och hon klär sig tufft. Dessutom röker hon, men det tycker inte Sara om.
Eftersom fröken bestämmer att Ines ska sitta bredvid Sara i klassrummet, faller det sig naturligt att Sara tar kontakt med Ines. De börjar prata och inser snart att de gillar varandra och blir vänner.
Men att sticka ut i Saras och Ines klass har sitt pris. Både för den som vågar sticka ut och för den som vill vara dennes kompis.
Den nya flickan är en stark bok som jag tror kommer att beröra både killar och tjejer i målgruppen 12 − 15 år. I all sin enkelhet rymmer den många av livets stora frågor om att passa in eller sticka ut och att hitta en kompis.
Jag uppskattade framförallt bokens budskap om hur vi alla inom bär en styrka som vi, om vi bara tillåter oss, kan plocka fram och använda.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar