onsdag 28 mars 2012

Zombies, Run!


Med början i ett kickstarter-projekt lanserades nyligen den spännande och nytänkande appen Zombies, Run!
Genom att kombinera löpning med en spännande berättelse om en stad belägrad av zombier och ett spel där du når framgång med de saker du ”hittat” under löprundan, har företaget Six to start och författaren Naomi Alderman skapat något alldeles nytt och fräscht.
   När du väl är ombytt och redo att springa startar du appen, bestämmer vilken låtlista du vill lyssna på (en bra idé är att skapa en egen ”löparlåtlista” med mycket puls för att öka den filmiska effekten av spelet). Du måste dessutom bestämma dig för om du vill ha så kallade ”Zombie-chases”, en slags intervallträning som innebär att du då och då blir jagad av zombier och måste öka tempot under cirka en minut för att bli av med dem. Detta val passar bäst när du vill ta ut dig lite extra på ditt löppass.
   När väl dessa inställningar är gjorda trycker du på knappen för det uppdrag du vill utföra och börjar sedan springa. I version 1.0 av Zombies, Run! fanns inga möjligheter att logga sin runda för att minnas hur snabbt man sprang etcetera, men i och med version 1.1 ändrades detta. Jag har även använt min Nike+ GPS watch för att komplettera appen med viktiga löparfakta.
   Zombies,Run! presenterar sen en historia för dig där du är enda överlevande i en helikopterkrasch mitt i en stad belägrad av zombier. Som tur är observerar några överlevande människor kraschen och kontaktar dig via ditt headset. Ditt första uppdrag blir helt enkelt att ta dig till Abel Township, där dessa människor huserar bakom höga murar för att skydda sig mot zombie-massorna.
   I takt med att du sen löper fler gånger och klarar av fler uppdrag lär du dig mer om den stad där du landat/kraschat och om de olika fraktioner som finns utanför Abel Townships murar. Du tilldelas raskt jobbet som Runner 5, en farlig men ändock uppbygglig arbetsuppgift som närmast kan beskrivas som kombinerat lockbete, budbärare och upptäckare. Dina ben är, så länge de är oskadade, alltid snabbare än zombiernas utanför den mur där du bor. Trots det finns alltid risken att bli omringad i en gränd eller bli skadad under en uppdragsrunda. Snabbhet och försiktighet i en delikat harmoni.
   En del av innevånarna i Abel Township är skeptiska till din ankomst och tror inte att det är en slump att den löpare du ersatt dog så lägligt precis innan du anlände. Genom hårt jobb och ett vaket sinne är det upp till dig att överleva i ditt nya hem.
   Förutom själva historien (och eventuella zombie-chases) plockar du då och då upp förnödenheter under ditt uppdrag. Dessa förnödenheter kan vara alltifrån ammunition till kalsonger. De fynd du gjort kan du sedan i lugn och ro distribuera till olika delar av Abel Township efter det att du avslutat din löprunda. Allt som är sjukhusrelaterat ska till sjukhuset och allt som har med mat och dryck att göra ska till matförråden. Beroende på hur mycket förnödenheter du sen samlat upp höjs byggnadernas kapacitet och de går upp i ”level”. I och med att de olika byggnaderna går upp i ”level” höjs även ditt lilla townships förmåga att inhysa innevånare. Jag har än så länge bara sprungit tre uppdrag, men redan lyckats höja mitt innevånarantal med ett tvåsiffrigt nummer.
   Vad händer då om din löprunda är ett långpass och du springer längre än den tid som uppdraget tar att genomföra? Tanken slog mig innan mitt första uppdrag och som tur är även skaparna av Zombies, Run! När ditt uppdrag är utfört byter nämligen appen automatiskt till ”radio-mode” och du får lyssna på två sköna typer som skadats under krigen mot zombierna och därför sänder närradio för att informera och pigga upp innevånarna i staden. De spelar bra musik (din musik…) och munhuggs lite kärvänligt under den tid som återstår av din löprunda. Givetvis är det också så att du fortsätter att plocka upp förnödenheter så länge du springer; med andra ord lönar det sig att springa längre tid än de 25-30 minuter som ett uppdrag tar.
   Förhoppningsvis har ni som läst ända hit förstått att jag är helt såld på denna app. Blotta tanken på appen kittlade mig när jag först fick höra talas om den. Sen när jag väl fick se det färdiga resultatet blev jag om möjligt ännu mera såld. 
   Bara en så enkel sak som att jag under ett pågående uppdrag blir småfrustrerad över att jag inte hittar några förnödenheter. Grubblar en stund på detta samtidigt som jag springer vidare. Inser sen att just det uppdrag jag håller på att springa än så länge bara utspelat sig i min bas (där jag givetvis inte kan hitta förnödenheter). En så liten men ändock viktig detalj visar på hur hårt Six to start och författaren Naomi Alderman jobbat med detta projekt.
   I och med uppdateringen till 1.1 utökades antalet uppdrag från 13 till 22 stycken vilket för min del innebär att de bör räcka till någonstans i början av sommaren. Med lite flyt hinner 1.2 komma innan dess.
   Att löpa med döden i hälarna ger onekligen en härlig krydda till löpningen!                                                   

6 kommentarer:

 1. Vilken idé! Det här gillar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, idén är onekligen cool ur många aspekter.
   Jag är helt övertygad om att "Zombies, Run!" kommer att vara startskottet för en helt ny typ av spel där man som spelare måste engagera sig på fler sätt än att bara sitta och "knappa" på bildskärmen. Till exempel skulle man kunna tänka sig ett spel som utspelar sig under andra världskriget där en del består av att man kutar med meddelanden mellan skyttegravarna: vilket man då måste göra på riktigt för att spelet ska framskrida. Däremellan utkämpar man regelrätta strider i sann FPS-anda för att undanröja motståndaren.

   Radera
 2. Ooohoooooooo!!! Jag har sett denna i app store och tänkt att mjää det är väl som tempel run eller något annat och struntat i den, men detta låter ju underbart!! Tro mig, jag är den i särklass minst idrottsintresserade människan på denna jord men jag blir nästan sugen på att ta mig ut redan i natt! Tack så hemskt mycket för tipset!!

  SvaraRadera
 3. Varsågod Clara!

  Det kanske blir för dig som för mig. För drygt ett år sedan fnös jag när folk började prata om löpning, men av någon anledning prövade jag att springa några rundor och blev omedelbart frälst.
  Idag är rundorna svåra att leva utan och som sagt var blir de ännu roligare med ett gäng zombier i hälarna;)

  SvaraRadera
 4. Åh. I min iver i natt gick jag loss och härjade med kontantkort och grejer och grukor och fixade och så köpte jag appen, min första betalapp någonsin men som du beskrivit den var jag ju illa tvungen! Och i morse gjorde jag spellista och sen gav jag mig, hör och häpna, ut och sprang, i leopardmönstade tights och skinnjacka visserligen men ändock!
  Och hmm ja... det var ju sådär tyckte jag... Märkte inte av något om radio eller zombier eller någonting faktiskt... Så när jag halvbesviken kom fram till mitt fika ställe tänkte jag titta om jag åtminstone fått några förnödenheter under min runda. Neheeeej. Inte en enda.
  Och appen verkade så jäkla basic, den kartlade var jag sprang och jag kunde spela musik men inte mycket mer. Så jag gick tillbaka till ditt inlägg och kollade upp det hela noggrant.
  TROR DU INTE att jag laddat ned fel app!!! Det finns en falsk zombie app!!! Den heter ZombieRun istället för Zombies, Run! Så fruktansvärt irriterande gjort av mig, antagligen skall man inte köpa appar sådär sent på natten. Nåja nu är i alla fall rätt app köpt och den verkar redan mycket bättre, så jag skall ta mig an det igen. Jag vill bli jagad av zombier!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. He, he. Underbart att du delar med dig av den lilla fadäsen;) Tyder på skön självdistans.
   En kompis berättade nyligen för mig att det finns företag som har just det som du råkade ut för som affärsidé. När en app säljer bra totar de snabbt ihop ett spel som de döper till något som är snarlikt storsäljar-appen. På så sätt fångar de in alla som går in i app-store för att köpa det "kända spelet" men inte riktigt har koll.
   Väntar med spänning på din dom över den riktiga appen!

   Radera